Joustava varhaiskasvatus tukee parhaiten perheiden muuttuneita tarpeita
26.1.2025
Varhaiskasvatuksen joustamattomuus ja varhaiskasvatuspaikkapäätösten ennakoimattomuus ja epäjärjestelmällisyys aiheuttavat pienten lasten perheille kestämättömiä arjen tilanteita ja kohtuutonta elämän ennakoimattomuutta Espoossa.
Lain mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatus todellisen tarpeen mukaisena. Espoossa tämä on ratkaistu siten, että lapsen varhaiskasvatuspaikka voi olla kymmenien kilometrien päässä kotoa, vaikka lähipäiväkoti olisi 20 metrin päässä kotiovelta. Vaihto lähimpään päiväkotiin saattaa vaatia lapselle useita eri päiväkoteja matkan varrella ja vuosia kestävää kuormittavaa odotusta. Tällä hetkellä varhaiskasvatus Espoossa ei ole kaikilla alueilla lapsilähtöistä eikä vastaa perheiden todellisia tarpeita.
Nykyään suurin osa pienten lasten perheiden vanhemmista haluaisi työskennellä kokoaikaisesti, mutta varhaiskasvatuspaikan saanti ja varhaiskasvatusaikojen joustamattomuus pakottaa usein toisen vanhemman kotiin osa- tai kokoaikaisesti. Etenkin äitien työssäkäynti, uralla eteneminen ja / tai vanhempainvapaata edeltävässä työtehtävässä pysyminen pikkulapsivuosien yli on Espoossa tällä hetkellä vakavasti uhattuna. Yhden vanhemman perheiden määrä, vaihtelevien työaikojen yleistyminen, kansainvälisen työyhteisön työajat, johtava asema työelämässä, sekä etätyö nostattavat tarvetta joustavalle varhaiskasvatusajalle ja ennakoitavalle varhaiskasvatuspaikalle.
On varmistettava, että varhaiskasvatus on suunnitelmallista, selkeää ja ennakoitavaa, ja sen on vastattava Espoossa asuvien perheiden muuttuneita tarpeita lapsilähtöisesti. Keinoja voivat olla mm. varhaiskasvatuksen aloitustoiveen selvittäminen vanhemmilta jo raskauden aikana, päiväkodin määräytyminen kotia lähimmästä päiväkodista, sekä jokaiseen päiväkotiin päivystysluonteinen aukiolo tarvittaessa klo 5:30-20:30 välillä siten, että lakisääteinen viikkotuntimäärä 50 lasta kohden ei kuitenkaan ylittyisi.
Lapsille on tärkeää tarjota varhaiskasvatus myös silloin, kun lapsen senhetkinen energiataso on matalalla. Varhaiskasvatuksessa tulee huomioida lapsen päiväkohtainen yksilöllisyys esimerkiksi luomalla yhdestä huoneesta ns. matalan energiatason huoneen. Siellä lapsi saa levätä niin paljon kuin haluaa, lukea, kuunnella musiikkia kuulokkeista, piirtää ja leikkiä rauhassa, ilman suorituspaineita.
Tarkemmin tarkasteltuna keinot eivät merkittävästi kasvattaisi kunnan menoja, jos laskussa huomioidaan vanhempien työssäkäynnin vaikutus ansioverotuksessa, tehdyn työn tuottavuuden verotuksessa ja kaupungin vetovoimaisuudessa.
Varhaiskasvatuksen aloitustoiveen selvittäminen vanhemmilta varhaisemmassa vaiheessa ei vaadi lisäkustannuksia, kuin ei myöskään lähimmän päiväkodin määräytyminen. Jos yksittäisen päiväkodin kapasiteettitarvetta ei pystyttäisi suunnittelemaan siitä huolimatta, että kunta saisi tiedon tarpeesta jopa 2 vuotta ennen tarpeen aktivointia, edullisemmaksi tulee väliaikaisiksi tarkoitettujen lisähuoneiden, moduulitilojen käyttö osaksi nykyisten päiväkotien toimintaa kuin kokonaan uuden isomman keskitetyn päiväkodin rakentaminen. Näin lapsella pysyisi varhaiskasvatuspaikka tutussa ympäristössä, tuttujen hoitajien ja lasten kanssa mahdollisesti koko varhaiskasvatuksen ajan. Se olisi lapsilähtöistä.
Lisäkustannusta saattaa jonkin verran tuoda jokaisen päiväkodin aukiolon pidentäminen akuutissa tarpeessa välille klo 5:30-20. Laadukkaalla työvuorosuunnitelulla kustannukset saadaan kuitenkin tasattua isossa mittakaavassa. Käytännössä päivystävän hoitajan tehtävää suorittavalla olisi päivystyspuhelin mukanaan kotona, hän saapuisi töihin aiemmin tai vastaavasti jatkaisi päivää vain tarpeen aktivoiduttua.
Myös varhaiskasvatuksen jonopaikan menettäminen kunnan toimesta tulee lopettaa tapauksissa, jolloin kunta ei pysty toivottuna aloituspäivänä tarjoamaan paikkaa lähimmästä päiväkodista. Paikka lähimmästä päiväkodista tulisi taata kuitenkin viimeistään 14 kk sisällä varhaiskasvatuspaikan hakemuksen jättämisestä.
Espoossa on tärkeä selvittää myös perheiden tarve varhaiskasvatuskuljetukseen yli 3-vuotiaille lapsille, etenkin jos päiväkotipaikkaa ei saada lähimmästä päiväkodista.
Maili Paaso Puuska
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaaliehdokas ja Espoon kuntavaaliehdokas
Lasten ja vanhusten sairaanhoitaja (AMK),
Rahoituksen ja riskienhallinnan tradenomi (AMK)